RSS

financiers de la olguta si laurentiu

23 Nov

Noroc cu Olguta si Laurentiu ca s-au casatorit si au plecat in luna de miere, unde au descoperit acest delicios desert! Si norocul nostru ca sunt generosi si ne-au dat si noua reteta! Aceste prajiturele si-au capatat numele datorita formei lor initiale, de dreptunghiuri. Fiind aurii, ele aratau asemeni unor lingouri de aur si erau consumate frecvent de bancherii care lucrau in apropiere de Palais Brongniart (fosta bursa de marfa) din Paris.

PRET: 30 de lei

INGREDIENTE*:
– 80 g. beurre noisette
– 90 g. faina
– 100 g. migdale crude
– 290 g. zahar pudra
– 1 praf de sare
– 6 albusuri
– 2 fiole esenta de vanilie
– 20 de forme de hartie pentru briose

MOD DE PREPARARE:
– se macina migdalele cat mai fin (din ce am incarcat pana acum, cel mai fin ies in rasnita de cafea, dar rasnita nu e prea fericita sa le macine; pentru a prelungi viata rasnitei, este preferabil sa macini migdalele in masina de tocat nuci); se amesteca cu faina cernuta, praful de sare si cu zaharul pudra pana se omogenizeaza
– se bat albusurile spuma (putin, cat sa devina lichide); se adauga peste ingredientele uscate; se adauga si vanilia si se amesteca bine
– se adauga beurre noisette si se amesteca pana se omogenizeaza
– se toarna in forme si se coc 20-30 de minute in cuptorul preincalzit, la foc mediu

*pentru 20 de bucati

 
5 Comments

Posted by on November 23, 2011 in briose

 

Tags: ,

5 responses to “financiers de la olguta si laurentiu

  1. Olguta

    November 23, 2011 at 15:22

    Asta e o reteta cam sofisticata, din cauza untului…🙂 Dar merita efortul, pentru ca prajiturelele sunt minunate. O varianta la reteta asta ar fi sa inlocuiesti pulberea de migdale cu pulbere de fistic. Ies verzui prajiturile si la fel de bune…🙂 Iar francezii pun deasupra lor, de obicei, o zmeura. Asa am vazut peste tot. In reteta originala scria ca se poate pune si putina dulceata de zmeura sau de visine… Oricum, mi-ai facut pofta. Trebuie sa fac si eu din nou.

     
    • ioana

      November 23, 2011 at 17:03

      Indeed, nu e chiar nesofisticata reteta, cu toate ca nici beurre noisette nu e complicat de facut. Ce-i drept, iti trebuie muuulta rabdare, pana ajunge sa fie… noisette, dar altfel, nu-i bai! Eu am luat odata mai mult unt si am facut beurre noisette cat pentru 3 portii de financiers. L-am pastrat in frigider, iar cand am facut financiers, nu mi-a venit sa cred ce simplu a fost! In alta ordine de idei, sunt nerabdatoare sa incerc si “fisticiers”. I’ll let you know…

       
  2. Olguta

    November 25, 2011 at 13:02

    LOL!! Si eu ma gandeam sa incerc in weekend…adica maine!

     
    • ioana

      November 25, 2011 at 13:57

      Eu as vrea sa incerc varianta cu fistic. Ai idee daca se gaseste de cumparat doar samburele de fistic, fara coaja lemnoasa?

       
  3. Olguta

    November 25, 2011 at 14:28

    Nu tin minte sa fi vazut pe nicaieri fistic decojit.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: