Am observat ca nu am cum sa scap de frig cu salatele vesele. Prin urmare, am decis sa ma orietez catre niste comfort food. Si ce poate fi mai potrivit decat 36 de de briose sau 60 de mini-briose (multumesc Olguta pentru hartia de mini-briose!) pufoase si siropoase cu fulgi de nuca de cocos si rom? Totul e gata in aproximativ 60 de minute, fara prea mari batai de cap.
PRET: 20 de lei*
INGREDIENTE:
Briosele:
– 8 oua
– 8 linguri cu zahar
– 8 linguri cu faina
– 100 g. fulgi de nuca de cocos
– 1 praf de sare
– 1 fiola de esenta de rom
Siropul:
— 150 g. rom (am folosit rom alb de la Bacardi)
— 150 g. apa
— 150 g. zahar
— coaja de la 1 portocala
+ zahar pentru pudrat
MOD DE PREPARARE:
– am separat albusurile de galbenusuri
– am facut focul la cuptor si am pus hartia pentru briose in tava
– am amestecat faina cu fulgii de nuca de cocos
– am pus un praf de sare in albusuri si le-am batut cu mixerul pana am obtinut o spuma tare; apoi am adaugat fiola de esenta de rom si galbenusurile si am amestecata pana s-au omogenizat; am adaugat si faina cu fulgii de nuca de cocos si am amestecat iar pana ce compozitia a devenit omogena
– am turnat compozitia in formele pentru briose si am copt 30 de minute la foc potrivit
– cat am asteptat briosele sa se coaca, am spalat portocala, am sters-o si am ras coaja; apoi am pus-o la fiert intr-un ibric, impreuna cu apa, romul si zaharul; am lasat siropul sa fiarba cam 15 minute, pana a inceput sa se ingroase; apoi am strecurat coaja de portocala si am pastrat siropul
– dupa 30 de minute de cand le-am pus la copt, am deschis cuptorul si am verificat cu o scobitoare daca s-au copt briosele; cand s-au copt, le-am scos din cuptor si le-am asezat pe o tava
– am intepat fiecare briosa cu furculita (de trei ori briosa normala si o data mini-briosele); dupa ce am terminat de chinuit sarmanele pufosenii le-am dat cate o lingurita (pentru mini-briose) sau doua (pentru briosele de marime normala) de sirop, apoi le-am pudrat cu zahar
* la care se adauga 70 de lei pretul unei sticle de rom
Olguta
January 10, 2012 at 11:12
Suna minunat!! 😀
ioana
January 10, 2012 at 14:13
and it tastes good, too! acum imi dau seama ca in loc de zahar, as fi putut sa le pudrez cu fulgi de nuca de cocos… next time 🙂
Olguta
January 11, 2012 at 15:00
Da, normal.
Mi-ai facut pofta rau de prajitura cu rom… orice, dar insiropat sa fie. Poate niste savarine de la Dr. Oetker… ca se fac usor si sunt pliiiiine de sirop cu rom. Ai incercat vreodata?
ioana
January 11, 2012 at 15:04
Nu le-am incercat pana acum. Ce-i drept nu prea ma dau in vant dupa savarine. O sa iau odata, ca lui B. ii plac foarte mult. Pana acum, am incercat de la Dr. Oetker prajitura cu piersici (cred ca ii zic ei pe ambalaj musuroi, dar nu mai sunt sigura) si pe cea cu banane – foarte gustoase!
Olguta
January 15, 2012 at 02:13
Merita sa faci o incercare si cu savarinele. Ies chiar foarte gustoase. Desigur, pui in sirop mai mult rom decat indica ei… dar chiar sunt bune.
ioana
January 15, 2012 at 14:55
O sa incerc cat de curand 🙂