RSS

despre ce-i vorba

Imi place foarte mult sa gatesc si toti cei pe care-i cunosc mananca cu placere ce le pun in farfurie. Ce-mi place sa gatesc? Pai retete simple, din toate punctele de vedere:

1. Nu vreau ca ce gatesc eu sa aiba atat de multe condimente incat sa nu se mai simta nimic din ingredientul de baza al felului de mancare preparat. Si declar de pe acum ca sunt cea mai mare “ne-fana” a produselor de tip Delikat. Din moment ce deja pun in supa morcov, cartof, ceapa si toate celelalte legume mentionate pe pliculet, nu inteleg de ce as adauga si o lingurita de E-uri la mancarea mea.

2. Nu vreau sa folosesc ingrediente dificil de obtinut (de exemplu nu-stiu-ce-sos-care-se-gaseste-in-nu-stiu-ce-piata-din-nu-stiu-ce-tara-straina). Totodata, lista de cumparaturi trebuie sa fie accesibila si din punctul de vedere al pretului.

Punctul meu minus este “impresia artistica”. Nu ma pricep deloc la aranjat mancarea frumos in farfurii. Nici la ornarea salatei boeuf cu masline si gogosari murati. Nici la imprastierea bomboanelor pe tort. M-am chinuit o vreme, m-am lamurit ca “it’s not my thing”, asa ca am lasat-o balta. Prin urmare, ce-o sa vezi in poze pe acest blog nu va arata niciodata extrem de apetisant. Va trebui sa ma crezi pe cuvant ca e foarte gustos.

Mi-a venit ideea de a pune la inceputul retetei pretul ingredientelor. Asta ma ajuta de multe ori sa decid ce urmeaza sa gatesc. Pe cat posibil, ma voi stradui sa tin aceste preturi la zi. Sa nu fugi cand o sa vezi ca un “amarat” de gris cu lapte costa 15 lei. Eu plec de la ideea ca nu am nimic in camara sau in frigider si sunt nevoita sa cumpar toate ingredientele: lapte (5 lei), gris (3 lei), zahar (4 lei), esenta de vanilie (3 lei).

UPDATE 1: Eu o sa  incerc sa dau cat mai multe amanunte cu putinta ca sa poti gati dupa retetele prezentate aici. Daca cumva nu reusesc sa fiu suficient de clara la un moment dat, nu ezita sa ma cauti. O sa raspund in cel mai scurt timp posibil la toate intrebarile! Putem vorbi aici pe blog, pe FB, sau imi poti trimite un e-mail la adresa nesofisticat@gmail.com

UPDATE 2: Un alt aspect de care voi incerca sa tin cont sunt cantitatile. Nu pot sa sufar exprimarea cu “1 cana de…”. Sunt 1.000.000 de feluri de cani la magazin, fiecare de alta dimensiune. Nu-mi place nici varianta cu “faina cat cuprinde”. Prin urmare, voi cantari cam tot ce urmeaza sa pun in retetele de pe blog, ca sa fiu cat mai “precisa” (precum marmota din reclama) si sa nu va dau batai de cap prea mari.

UPDATE 3: M-a intrebat cineva zilele trecute de ce nu pun si timpul de preparare al retetei. Raspunsul este simplu – sunt prea multe variabile: poate eu curat cartofii mai repede, poate cuptorul meu coace mai incet. In plus, rareori mi se intampla sa fac un singur fel de mancare odata. De cele mai multe ori, petrec vreo 2-3-4 ore in bucatarie (in functie de cat dispozitia pe care o am sau de timpul de care dispun), timp in care fac si un desert si o supa si mai stiu-eu-ce mancare.

UPDATE 4: Un aspect pe care nu-l pot controla este timpul de coacere. Cuptorul pe care-l folosesc eu este pe gaz, nu are niciun indicativ de temperatura si am impresia ca orice treapta as seta (am de ales de la 1 la 8) tot cam acelasi lucru este. Majoritatea prajiturilor au nevoie sa petreaca vreo 30-45 de minute in cuptor pentru a se coace, cata vreme o friptura sta intre o ora si doua ore, in functie de tipul de carne. Prin comparatie, cineva care are un cuptor electric coace in 15-20 de minute o prajitura care in cuptorul meu sta 45 de minute.

 

12 responses to “despre ce-i vorba

  1. geanina

    November 30, 2011 at 09:25

    Foarte frumos! Imi place foarte mult ideea ta, de a găti cât mai natural, cu înţelepciunea de a nu amesteca aromele între ele! Îmi place şi ideea de a pune preţul mâncării dar şi pentru că pui preţ pe mâncare chiar şi în detrimentul aspectului. O mâncare bună se vede chiar dacă nu e îmbogăţită cu ornamente. Să fii sănătoasă, să te bucuri de ceea ce faci pentru că faci bine! Pentru mine, îmi doresc ca blogul tău să-mi fie o sursă de inspiraţie pentru zilele când nu ştiu ce să gătesc. Eşti la favorite deja!
    Cu drag, Geanina

     
    • ioana

      November 30, 2011 at 09:45

      Multumesc mult pentru incurajari! Iti doresc si tie multa sanatate si sper sa gasesti mereu o idee care sa te inspire in aceasta bucatarioara virtuala.

       
  2. Luci

    November 30, 2011 at 17:02

    Bravo Ioana! Te felicit pentru initiativa ta. Am sa urmaresc cu placere toate retetele tale si am sa le si aplic. Niciodata nu stii prea mult si e loc de invatat si descoperit lucruri noi, toata viata.
    Ai tot sprijinul meu!
    Te pup, Luci

     
    • ioana

      November 30, 2011 at 17:38

      multumesc pentru incurajari! prind tare bine🙂

       
  3. Catrinel

    January 8, 2012 at 14:38

    Am incercat chiftelutele cu pesmet!!!!! Grozave! Nu cunosteam pasiunea asta a ta…dar probabil ca nu cunoasteam multe la tine pe vremuri !!!
    Felicitari ! Bis!Bis!…. Astept si oceva retete pentru cei acre tin regim… de slabire evident!!!
    Keep walking!!!!!Keep cooking!!! :))))

     
    • ioana

      January 8, 2012 at 15:12

      super! ma bucur mult sa aud ca ti-au placut🙂 in scurt timp o sa intru la regim si atunci o sa va inund cu astfel de retete! keep following :*

       
  4. Silvia

    March 6, 2012 at 09:56

    Super blogul! O sa-ti iau retetele pe rand si sper sa tin minte sa-ti scriu ce-a iesit. Impresia artistica (sau lipsa ei) si omniprezenta dietei din viata mea ne face sa ne potrivim🙂 Eu cand eram cu Dukan-ul imi faceam un sos de iaurt degresat cu marar si eventual alte ierburi sau usturoaie sau mustar si il aruncam intr-un blender si mancam orice cu el, mai ales pieptul de pui. Tocmai am scos niste bezele cu indulcitor pudra Stevia din cuptor. Am pus prea multa Stevia si nu sunt grozave, dar mai incerc o tura. See you later!

     
    • ioana

      March 6, 2012 at 10:33

      Hello! Ma bucur mult ca-ti place blogul! Sper sa gasesti aici multe retete care sa-ti faca placere🙂 Cum e indulcitorul asta Stevia, despre care zici tu? E OK de folosit in timpul regimului? Unde se gaseste de cumparat?

       
  5. Lavi

    May 1, 2012 at 16:56

    acum de 5 min am dat de saitul tau si sa inteleg ca tot ce gasesc aici sunt retete dukan?
    P.s. mi a placut introducerea :*

     
    • nesofisticat

      May 1, 2012 at 20:32

      Hello! Din tot blogul doar retetele care au in titlu mentiunea “dukan diet” sunt de regim. Restul, sunt retete normale🙂

       
  6. Ana

    February 20, 2013 at 13:13

    Bravo Ioana, sunt o proaspat dukanita si blogul tau imi este de un real folos.Multumesc frumos!

     
    • nesofisticat

      March 27, 2013 at 15:29

      Buna!

      Ma bucur mult ca blogul meu iti este de ajutor. Succes cu slabitul!

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: